Alap macska fajták

Sokan tartják úgy, hogy a cica magától terem és Kőhalmit idézve is biztosak lehetünk benne, hogy ha nem volnának buszok, az ember már térdig járna macskában. Ugyan a cicák is mutatnak változatosságot a kutyákhoz hasonlóan, mégsem fordul elő, hogy bizonyos egyedek ne hozhatnának létre utódokat. Gyakorlatilag a macskának mindegy, csak macska legyen. Így hát a macska fajták behatárolhatatlan és igen széles rétegét fedi az úgynevezett házimacska. Ez a keverék elnevezés politikailag korrekt megfogalmazása. Rengeteg házimacska kószál, a gazdátlan kóbormacsekok nagyja is közülük kerül ki. Ugyanakkor gyakran egészségesebbek, mint egy egy tenyésztett társuk és igen változatosak megjelenésükben. Lehetnek kicsit, nagyok, tömpe orrúak, rövid szőrűek, csálé fülű vagy bojtos farkú cicák.

A legősibb gén a macska fajták között a vadon élő macska. A vadmacska minden esetben rejtőzködő színezetű bundával bír, melyet évi kétszer általában átvedlik. A vadmacskák általában valamivel nagyobbak, mint a házimacskák, Európában jellemzően cirmosak, fülükön pamaccsal. Északabbra egyre hosszabb a szőrük, délre egyre vékonyabb. Minden égtájnak megvan a maga jellegzetes „vadmacska” külleme.

Legnagyobb macska fajták

A közismert macska fajták közül számos él és mozog az ember közelében, és persze kifejezetten könnyű beleszeretni egy csetlő botló, élénk és aranyos kiscicába. Mégis vannak, akik kifejezetten rajonganak a nagytermetű cicák iránt, akiket dögönyözni is lehet. Már, ha hagyják. Az egyik legismertebb ezek között az Amerikából származó Maine Coon. A legenda szerint mosómedve vér folyik az ereiben, de ez természetesen csak mese habbal. Valójában valószínűbb, hogy a norvég erdei macska keveredett az Észak amerikai fajtákkal. Ezért talán nem is meglepő, hogy a legnagyobb fajták közt szorosan követi őt az emlegetett norvég erdei macska. Míg az előbbi akár tizenöt, de átlagban inkább tíz, addig az utóbbi hét kilót is nyomat.

A ragdoll is a népszerű nagy macska fajták egyike, a kifejezetten nyúzható, húzható „rongybaba” macska akár kilenc kilót is elérhet. A fajta egyik legnagyobb előnye a kiegyensúlyozott, barátságos és toleráns természete. Mindenkivel szívesen barátkozik, így kutyák mellett és gyerekekkel is kiválóan tartható. Küllemében hasonlóan plüss macska jellegű a birman, mely tizenegy kilós testével és hipoallergén szőrével méltán vált népszerűvé. Szintén könnyű természetű, némelyekben kutya vonásokat is hordoz: szeret apportírozni.

A bengál, bár a maga hét kilójával szintén méltán képviseli a nagy macska fajták népes táborát, mégis kilóg kissé a sorból. Ő nem hatalmas bundájával, hosszú szőrével vívja ki a csodálatot, hanem a páratlan, leopárd mintázatú szőrével. Energikus, tanulékony, akár apró kutyatrükkkökre, mint ül, fekszik is megtanítható.

Legnépszerűbb macska fajták: top 10

 1. Egzotikus macska
  Aki már ismeri közelebbről a perzsa macska fajták szeretetteljes jellemét és bársonyos, hosszú puha bundáját, ugyanakkor nem szeretne olyan nagy energiát fektetni a szőrápolásba, megtalálta az egzotikus macskában a tökéletes köztes megoldást.
 2. Perzsa macska
  Ha már pont róluk beszéltünk.. A békés környezetben kivirágzó, végtelenül kedves jószágok érzékenyek, akár a gyönyörű bundájuk.
 3. Maine Coon
  A fent is említett szelíd óriás méltán lopta be magát a legnépszerűbb macska fajták közé. Barátságos, türelmes természete, méltóságteljes megjelenése igazi egyéniséget rejtenek.
 4. Ragdoll
  Róluk is esett már szó, azonban a jellemükről még nem beszéltünk. Nagyon társas lények, jellemző, hogy egy ragdoll szobáról szobára kövesse a gazdáját, hogy szemmel követhesse, mit csinál.
 5. Brit rövidszőrű
  Kezdetben az egyetlen pedigrés képviselője a macska fajták szépségversenyeinek. Ugyan közismerten kék árnyalatú bundája, más mintázata is ugyanúgy ismert.
 6. Amerikai rövidszőrű
  A fajta népszerűsége valójában a praktikusságából fakad, hiszen az amerikai rövidszőrű olyannyira közel áll a „házimacska” fogalmához, hogy kezdetben így is nevezték.
 7. Abesszin
  Az Abesszin, vagy becézve Aby az egyik legenergikusabb lény a macska fajták között. Sokan közülük kedvelik a vizet, de mindegyik aktív és sok játékot, odafigyelést igényel.
 8. Szfinx
  A szinte szőrtelen „denevérmacska” igencsak megosztó küllemével vagy azonnali imádatot vagy viszolygást vált ki. Ha túllépünk a külsőn, kitapasztalhatjuk, hogy a szfinx barátságos, intelligens házi kedvenc.
 9. Sziámi
  A kék szempár már jó néhány macska tulajdonost ejtett rabul és a fajta népszerűsége – dacára nem egy változásnak a pedigré fajtaleírásban – töretlen az elmúlt évtizedekben.
 10. Skót lógófülű
  Aki igazán olyan cicára vágyik, mint egy megelevenedett plüss állat, ne keressen tovább. Ugyan nem minden cica füle konyul lefelé – ez olyan három-négy hónapos korukban dől el – de mindenképpen értelmes, szerető háziállatok.

Kimaradt macska fajták

Természetesen a cicák sorában a fent nem említett macska fajták vannak többségben. Találunk törpemacskát, a fentiek alfajait, folyamatos tenyésztések, szaporítások teszik változatossá a fajtákat. A legfontosabb azonban, hogy olyan állatot válasszunk, akit gondozni is tudunk és alapvető jelleme – ha ismert – beleillik a mi életvitelünkbe. A macska fajták mindegyik lehet szerető, ideális háziállat, ha vállaljuk, hogy megteremtjük számukra az ideális körülményeket.

A legnépszerűbb macska fajták