A radiátor szerepe az otthonban

Akár lakásban, akár családi házban él az ember, a hőleadást nagy valószínűséggel radiátor készülékek szolgáltatják. Ez azt jelenti, hogy valahol máshol képzett hőt a csöveken keresztül egy közvetítő közeg  általában fűtővíz – elszállítja otthonunkba, ahol ez a fűtővíz a radiátor testén keresztül leadja ezt a hőt. Teheti ezt meg, hiszen egy ilyen berendezésnek igen nagy a hőleadó felülete, nem véletlen a sok kis lemez, így úgy hajlítgatott lap: minél nagyobb a felület, annál nagyobb a hőleadás.

Ez így elmondva igen egyszerűen hangzik, viszont minden rendszer több fűtőtestet köt sorba, ami azt jelenti, hogy egyik után ugyanaz a fűtővíz áramlik a következőbe. Majd amikor már teljesen elhűlt, visszatér a hőtermelő egységhez. Ez valószínűleg egy kazán. Mit tehetünk tehát, hogy ne kelljen a hőenergiát és vele a saját költségeinket növelnünk, de mégis minél többet felhasználjunk abból a bizonyos hőleadásból?

Radiátor spórolási tippek

 1. Ne takarjuk le!
  Természetesen itt szárad meg leghamarabb a fél pár zokni. De ha folyamatosan valamivel letakarjuk a radiátor felületét, akkor nem tud olyan mértékben hőt leadni.
 2. Takarítsuk le olykor
  Évi egyszer nagyjából elég, de a vastag porréteg ugyanúgy gátja a radiátor hőleadásának, mintha folyton előtte lógna a függöny.
 3. Ne húzzunk elé bútorokat
  Ha a készülék egy kanapé mögött van, bizony a kanapé háta fel fogja majd a hőt és a szoba hőmérséklete cseppet sem lesz kellemesebb.
 4. Játsszunk a redőnnyel!
  Ahogy nyaranta az ember lehúzza a redőnyt, hogy a napfény ne hevítse a szobát, ennek fordítottját alkalmazhatjuk télen. Estére le a redőnnyel, így lassabban hűl ki a szoba.
 5. Párologtassunk!
  A fűtésre egyébként is jellemző, hogy szárítja a levegőt, de nem csak ennek ellensúlyozására érdemes párologtatni. A magasabb páratartalom magasabb hőérzetet is kelt. Akár növényeket telepítünk, akár párologtatót veszünk, ez egy jó stratégia.

A radiátor légtelenítése

Ezt a bűvszót nyilván sokan sokfelé hallottuk már – az angolok kivéreztetésnek nevezik – mégis talányos, mikor is van rá szükség és mivel is jár? A radiátor légtelenítése akkor aktuális, ha egy ugyanazon berendezés nem azonos hőmérsékletű. Enyhe különbség előfordulhat a készülék alja és teteje közt, elvégre a hő fölfele áramlik. De ha például azt tapasztaljuk, hogy az alja meleg,a teteje pedig szinte hideg, ott bizony légtelenítésre lehet szükség.

A probléma csupán annyi, hogy a fűtővízbe légbuborék került. Mivel a levegő nem közvetíti úgy a hőt, mint a víz, ezért a radiátor belsejében eltérő hőmérsékletek keletkeznek, amik gátolják a meleg továbbterjedését nem csak a készüléken belül, de a sorba kötött további berendezések felé is. Szerencsére ennek megoldásához még nem kell szerelőt hívnunk, a légtelenítés tökéletesen megoldató saját kezűleg.

A légtelenítéshez szükségünk lesz egy tálkára, melyben felfogjuk a vizet, egy légtelenítő kulcsra, mely bármely szaküzletben párszáz forintért kapható, illetve pár nedvszívó rongyra, törölközőre, hogy ne áztassuk el a padlót. Elsőként tegyük a radiátor alá az emlegetett törölközőket, egyet tartsunk meg szárazon. Keressük meg a szelepet. Ez a bemeneti ággal ellentétes oldalon, általában a készülék felső részén található. Egyik kézzel tartsuk alá a tálkát, másikkal a kulcsot illesszük a szelepre és forgassuk el. Ha levegő áramlik ki, sziszegő hangot fogunk hallani. Egyszerűen várjunk, amíg minden levegő távozik és ezt a hangot felváltja az egyenletes csobogás. Ezt fogjuk fel ugyebár a tálkával, és ha már nincs sziszegés, visszafordíthatjuk a kulcsot, zárjuk el jól a szelepet. A radiátor falát ekkor érdemes letakarítani, hogy száraz legyen, és véletlenül se kezdje ki a rozsda.

A radiátor elemek összehangolása

Főleg családi házaknál jelenthet sokat, ahol a kazán közvetlen közelben található, ha összehangoljuk a radiátor elemek beállítását. Ezt első alkalommal talán jobb is, ha szakember végzi, de erre természetesen nincs minden alkalommal mindenkinek lehetősége. Minden készülékbe vezet egy cső, ami a kazán felől hozza a meleg vizet és egy kimeneti ág, ami oda szállítja vissza a már lehűlt vizet. A bemeneti ág felül, a visszavezető alul található, így amennyire csak lehet a hideg és meleg víz elkülönül.

Ha az első berendezésnél ez a visszavezető ág teljesen nyitott, nagyon sok víz fog visszaáramlani, gyakorlatilag mind, amit a cső kapacitása megenged, nem csak ami már hideg, hanem a még fűtésre alkalmas is. Ez sok. Ami azt illeti, ilyen esetben már az ág első eleménél visszaáramoltatjuk a még épphogy használatba vett hőt a kazánhoz, hogy aztán újból jól fűteni kezdjük. Fölösleges dolog.

A cél az, hogy az első radiátor visszavezető ága még épphogy legyen csak nyitva, majd fokozatosan növeljük ezt a rést a soron következő elemeken, míg el nem érünk az utolsóig. Ezt persze nem könnyű azonnal eltalálni, ezért is bízzák olykor szakemberre, akik mérni is képes az egyes ki és be menő ágak hőmérsékletét. Nem szégyen, ha egy darabig kísérleteznünk kell, de mindenképpen egy megfontolandó kis trükk, hogy különösebb pénzkiadás nélkül megpróbáljunk valahol lefaragni a saját költségeinket.

Hogyan spórolj a fűtéseden?