A szemcsepp használók népes tábora

Sokan használunk szemcsepp készítményeket, bár még többen szorulnának rá. Számos oka lehet annak, ki miért folyamodik hozzá, van, aki csak szemszárazságra szed műkönnyet, van, akinek gyakran vörösödik a szeme, akadnak kontaktlencsések és persze több féle betegség is van, aminek a ha kezeléséhez a hatóanyagot így juttatják a szembe. Persze nem csak a monitor előtt gubbasztók szenvedhetnek szemszárazságtól, vagy a porral járó munkák után vörösödhet be valaki szeme. Olykor ezek csak tünetek, máskor ennyi az össz probléma. Fontos mindig az események tükrében, életvitelünkhöz mérten vizsgálni a szem jelzéseit, mert ezek a gondok valamire utalnak.

Ugyanígy fontos betartani az orvosi utasításokat, ha gyógykészítményt ír fel. Ezek a hatóanyagok gyakran csak akkor fejtik ki megfelelően a hatásukat, ha rendszeresen csepegtetjük őket és nem csak hébe hóba, a tünetek felbukkanásakor. Ha a tünetek nem teszik indokolttá és még nem kerestük fel a szemészorvost, akkor magunkra maradtunk egy akkora a választékkal, hogy az ember magától nem feltétlenül tudja, milyet is vegyen. Természetesen, ha betegségről van szó, mindenképpen kövessük az orvos utasításait. Más esetben azonban érdemes lehet az alábbiakat megfontolni, ha szemcsepp választásról van szó.

Szemcsepp száraz illetve vörös szemre

Ez talán a legelterjedtebb, könnyen felismerhető szemprobléma, amely nagyban a modern életvitelből adódik. A hosszas gépezés, négy fal közti élet, légbefúvásos szellőztetés mind szárítja a szemet. A szárazság elleni készítmények általában olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek eleve is megtalálhatók az ember szemvizében. Így a műkönny egy kellemes, nedves érzést biztosít a szemnek.

Ez a fajta szemcsepp azonban csak akkor tudja hathatósan enyhíteni a tüneteket, ha azok rövid távon képződtek, azaz a szem megerőltetéséből adódnak: sokat vitorláztunk szeles időben a Balatonon például. Ha folyamatosan küzdünk ezzel a problémával, akkor nem egyedi esetről lehet szó, hanem vélhetően egy nagyobb probléma tünetéről és ezért jobb, ha felkeresünk egy szemészorvost.

Ugyancsak fontos, hogy a száraz szem kezelését ne próbáljuk szem vörösödését megszüntető szemcsepp szedésével kezelni. Ez ugyanis egy másik panasz és kifejezetten árt egy eleve száraz szemnek. A szem vörösödését ugyanis olyan készítményekkel csökkentik, amely érszűkítőt tartalmaz. Ennek köszönhetően a vérerek elhalványulnak, ugyanakkor a szem vérellátása csökken és hosszú távon csak szárítja, sérti a szemet. Ezért fontos az ilyen készítmények viszonylag ritka alkalmazása.

Gyógyászati szemcsepp fajták

Talán a legelterjedtebb használatnak az antihisztamin tartalmú szemcsepp termékek örvendenek, hála az allergiások táborának. Ez a készítmény kifejezetten allergiás tünetek kezelésére lett kifejlesztve, így a viszketés, könnyezés megszüntetését szolgálja. Emellett enyhítést ad a száraz, megdagadt szemnek és segít lelohasztani ezt a duzzanatot. A kulcs itt is a rendszeres használat.

Létezik szemfájást kezelő szemcsepp is, ám köszönhetően annak, hogy ez a tünet általában egy másik problémához köthető, önmagában ritkán alkalmazott. Leggyakrabban betegségekhez köthető, a túlhasznált, elfáradt szem kezelésére pedig elegendő a műkönny is. Éppen ezért nem gyakran alkalmazzák önmagában és manapság inkább kombinált hatóanyagként létezik a fájdalomcsökkentő más termékekben. Műtétek után például fertőtlenítéssel egybekötve alkalmazhatók az ilyen szemcseppek.

A gyulladt szem kezelése talán a leghangsúlyosabb ok, ami miatt az ember a szemészorvosát felkeresi. Ez az az eset, ahol az orvos diagnózisa nélkül esélytelen helyesen ellátnunk a szemet, úgyhogy mielőbb fordulunk orvoshoz, annál jobb. A problémát általában baktérium avagy vírus okozza, utóbbi fertőző is. A szemcsepp ezért fontos, hogy megfelelő hatóanyagot tartalmazzon, máskülönben félrekezeljük a szemet.

Mind bakteriális, mind vírusos fertőzés esetén a szem feldagad, és váladékot termel. Allergiás reakcióknál erről nincs szó, viszont ahhoz, hogy tudjuk, miről van szó, fel kell keresnünk egy szemészt. Ha fertőző betegséget kezelünk, fontos, hogy a szemcsepp cseppentője sose érjen a szemünkhöz, nehogy a hosszas használat során később „visszafertőzzük” magunkat.

Kontaktlencse és szemcsepp

A kontaktlencse viselet különösebben nem írja elő szemcsepp használatát. Természetesen különböző készítményeket alkalmaznak a lencse ápolásához és tárolásához, amik ugyan folyékonyak és nem bántják a szemet, ezek mégsem hivatottak különösebb hatást kifejteni. Ami azonban könnyen előfordul, hogy a lencsehasználó szeme hamarabb fárad és a folytonos lencseviselés szárazzá teszi.

Éppen ezért gyakori a kontektlencsések körében a műkönny használata. Igen ám, de a műkönnyek nagyja nem arra lett kitalálva, hogy áthatoljon a szemre helyezett kontaktlencsén. Éppen ezért fontos, hogy a szemész olyan készítményt írjon fel, amely kompatibilis a használt lencse típusával. Mivel ezek más és más anyagokból készülnek, eltérő ápoló folyadékokkal lehet őket karbantartani, ebbe illeszkedő szemcsepp használatát írják elő. A hagyományos műkönnyek általában csak úgy tudnak kellő hatást kifejteni, ha annak idejére eltávolítjuk a lencsét.

 

Melyik szemcsepp való a te szemedre?