Ha hibrid, akkor hibrid szervíz?

A hibrid autók elterjedése ugyan töretlen mértékű, de azért korántsem mondhatnánk, hogy rohamléptekkel szorítaná ki a hagyományos autókat a piacról. Ennek természetesen több oka van, a technológiával szembeni fenntartásoktól a tájékozatlanság szülte tévképzeteken át addig a profán indokig, hogy ki kell kopnia a korábban megvásárolt hagyományos autóknak és bizony azokat nem fél évre gyártják. Ennek megfelelően kimondott hibrid szervíz nem igazán létezik, még nincs értelme ráállnia egy szerelőműhelynek sem csak a hibrid járművekre. Korábban röppentek fel hírek, hogy az autószerelő egy haldokló szakma és különféle modern járművel majd hogyan irtják ki a műhelyeket, hát ez nem tűnik igazolódni. Leginkább az tűnik bevett szokásnak, hogy az előremutató szerelők képzik magukat és a megszokott műhelyek egyben hibrid szervíz szolgáltatásokat is felvesznek. Ennek megfelelően gondolhatnánk, hogy akkor mindegy is, hova viszem az autómat, de ez megint csak nem igaz. Sok szervíz nem képezte még magát ebben a technológiában, és ha el is vállalnák, nem lehetnénk feltétlenül nyugodtak az eredményt illetően. Pláne az elektromos autóknak kimondottan összetett a berendezése, ahol már nem érvényes a régi, jól bevált módszer, hogy addig bütykölöm, amíg rá nem jövök. Fontos hát a szervizválasztás, nézzük, mit is fontos figyelembe venni.

Miben más a hibrid szervíz?

A hibrid autó azt jelenti, hogy a hajtáshoz szükséges energiát két különböző energiaforrás szolgáltatja. Ez leggyakrabban az elektromos autó és a klasszikus otto motor kombinációja, de elterjedtek emellett a gáz meghajtást kombináló járművek is. A hibrid szervíz tehát egy felől képes kell legyen a jól bevált hagyományos autókban alkalmazott technológiák ismeretére, hiszen a hibrid kocsikban ugyanúgy működik számos alkatrész, akár a fékrendszer vagy a futómű. Ugyanakkor a hibrid szervíz behatóan kell ismerje a második technikát is, hogy hatékonyan és nem mellesleg biztonságosan tudja szervízelni az autót. A gáz népszerűségét a költséghatékonysága okozza, ellenben óvatosan kell bánnunk vele, ahogy régen a gázkonvektorok berobbanhattak, úgy a gát hibrid autók hozzá nem értő maszekolása kifejezetten veszélyes. Ugyanígy körültekintéssel kell eljárni az elektromos autók esetén is. Egy hibrid szervíz félig IT tudást is magára kell szedjen, ha a különböző elektronikai rendszerek és hibaüzenetek nyelvét meg akarja érteni. Ugyanígy szükséges a megfelelő felszereltség, ugyanis az elektromos autóban akár négyszáz volt is keringhet az áramkörökben, szigetelés nélküli eszközökkel turkálni benne mondhatni önveszélyes vállalkozás.

Milyen a jó hibrid szervíz?

A jó hibrid szervíz természetesen megbízhatóan képes a hagyományos autókat és a hibridek hagyományos felszereltségét is javítani. Emellett rendszeresen fejleszti, oktatja a szerelőit, hiszen évente új hibrid autók kerülnek a piacra, amely mindig szolgál újdonságokkal a hibrid szervíz csapatok számára. Emellett elengedhetetlen a megfelelő felszereltség, mint a szigetelt eszközök, mind a hibaüzenet leolvasó és további készülékek esetén. A Cool Mobil hibrid szervíz legkényesebb feladata általában a hibrid akku javítás, hiszen egy elektromos autó akkumulátora kifejezetten drága. Igaz, strapabíróra is készítik őket, igen ritka, hogy egyszerre egy teljes akkumulátort kelljen kicserélni, leginkább annak javítására van csak szükség. Mivel igen nagy összegről van alkalmasint szó, nem mindegy, hogy javítható, vagy már csere. Hibrid szervíz Budapest környékén könnyen található, vidéken is a nagyvárosok táján minden bizonnyal akad egy egy. Bizonyos területeken viszont sajnos nehezen találunk a közelünkben, ilyenkor nincs mese, utazni kell egy kicsit. Ilyenkor jönnek jól a műhelyek egyéb szolgáltatásai, gyakran ajánlanak csereautót, ha náluk kell hagyjuk a saját járművünket, de akad olyan is, aki a rendszeresen visszatérő vendégeinek feltölti az elektromos autóját.

Hibrid szervíz tesztelése

Általában jó kiindulópont hibrid szervíz keresésekor, ha olyan szervizek honlapjait böngésszük, ahol külön aloldalt szentelnek a témának. Persze ebből is sok van, alkalmasint nem is túl bőbeszédűek, de ezután gyakorlatilag elég a lakóhelyünk környékieket megtekinteni. Nem lesz nagy a választék, akár megtehetjük, hogy pár év leforgása alatt mindegyiket végigpróbáljuk elvégre az elektromos autóknál kiemelten fontos a rendszeres szervizelés. A szerelőműhelyek nem arról híresek, hogy nagyon pofás honlapokat gyártanának, bár páran már felismerték ennek a marketingelőnyeit, ez önmagában így mégsem jelenti azt, hogy a jó honlap jó szervizt is jelent. Legbiztosabban jó hibrid szervíz bizony ajánlás alapján kerülhet a látómezőnkbe. Szerencsére az elektromos autósok elég összetartó közösséget építettek ki számos honlappal, fórummal, ahol kikérhetjük a véleményüket. Érdemes ezen a vonalon elindulni, hiszen nem csak szerviz ajánlásokkal gazdagodhatunk, de jó néhány tippet is begyűjthetünk a kocsinkkal kapcsolatban, hol találunk töltőállomásokat, ki hogyan oldja meg a kocsija töltését, merre parkol, mennyit tud menni vele.

Milyen a jó hibrid szervíz?
Tagged on: