Milyen a jó kutyatáp?

Túl sok féle és fajta kutyakaja terpeszkedik a polcokon, ha az ember legjobb barátjának indulunk bevásárolni. Van nedves és száraz kutyatáp, van olcsó kutyatáp és pofátlanul drága. Van senior és kölyökkutyáknak való, márkás, noname, rengeteg ízesítés és kiszerelés, hogy az ember beleszédül. Számít ez a sok szempont egyáltalán? Nem minden esetben. Létezik az arany középút aközött, hogy megunjuk a válogatást és lekapnánk a legközelebbit a polcról vagy hosszas utánajárás után négy különböző kutyatáp váltogatásával látnánk el a házi kedvencünket. A puding próbája amúgy is az evés. És hiába voltunk messzemenőn körültekintők a kiválasztásnál, ha a kutyánk úgy dönt, márpedig ő ebből egy falatot sem kér. Ugyanúgy résen kell lennünk, ha a négylábú barátunk egy porszívó étkezési szokásaival bír, és addig lapátolja magába a kutyaeledelt – avagy bármilyen általa ehetőnek vélt dolgot – amíg látja. Úgyhogy reménykedve abban, hogy a család kedvence is egyetért majd a döntésünkkel, elég lesz a legfontosabbakra koncentrálni a vásárláskor.

A nem megfelelő kutyatáp csapdája

A száraz kutyatáp víztartalma olyan 9-10%, a nedves ezzel ellentétben 70-80%. Ez azt jelenti, hogy a száraz kajánál nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel: kutyánknak eleget kell innia. Alapvető, hogy mindig legyen elegendő friss ivóvíz kitéve. A kutyák legalapvetőbb tápanyagszükséglete fehérjéből áll. Nem kizárólag húson élnek, az ember mellett kiegészült a ragadozó étrend, de a „jó” kutyatáp összetétele legnagyobb részben még mindig nyers fehérjét tartalmaz. Emellett szükségük van szénhidrátokra, zsírokra, olajokra. Ha az összetevőknek nem megfelelő az aránya, a kutyánk könnyen hízni kezdhet, annak ellenére, hogy rendszeresen és sokat mozgunk vele. Ennek egyszerű oka van. Ha a szervezete hiányolja az egyik elemet, tegyük fel a rostokat, akkor enni akar még és még, akkor is, ha már aznap kétszer annyi eledelt termelt be, mint javallott. Hogy ez, hogyan is lehetséges? Úgy, hogy a kutyatáp tápanyag összetétel nem volt megfelelő és – a példánknál maradva – a rostokat zsírral pótolta a gyártó. Így okozhat az aránytalan tápanyagbevitel elhízást még a legenergikusabb kutyánál is.

A kutyatáp nem neked lesz, hanem a kutyádnak

Ez elég egyértelműen hangzik, hiszen ki ne akarna önzetlenül jót a kedvencének? Nem is gondolnánk azonban, hogy mennyi minden, ami nekünk tudat alatt vonzó lehet egy kutyatáp megvételénél, valójában egyáltalán nem fontos. Sőt. Egyik legszembetűnőbb ezek közül a színezett kutyatáp. Teljesen lényegtelen. Ahogy a forma is. A kutyánkat úgyis hidegen hagyja, hogy zöld-e vagy barna a falat, csontocska formájú-e vagy gömbölyű? Az viszont érdekli, hogy ízletes legyen, hovatovább az sem a legrosszabb dolog, ha nem erőltetjük a mesterséges ételszínezékeket. A másik gyakori tévhit az ár. Az olcsó kutyatáp biztos silány minőségű, a drága meg garantáltan megfelelő lesz. Nem ilyen egyszerű. Attól, hogy egy kutyatáp sokba kerül, még nem lesz jó. Mindenképpen fontos leellenőrizni a fent emlegetett tápanyag összetételt, illetve az emészthetőséget. Nem minden gyártó fogja feltüntetni. Ilyen esetekben sajnos nekünk kell következtetnünk az elfogyasztott kaja és a keletkezett ürülék alapján. Ha sokat evett, de kevés bélsár keletkezett, akkor az eledelnek jó volt az emészthetősége, sokat hasznosított a szervezete. Ha sok a bevitel, sok az ürítés, akkor szegény kutyánknak rengeteget kell majd ennie, hogy a minimális szükségleteit fedezze, mert a táp nagy részét nem tudta felhasználni a szervezete. Kering az a tévhit is, hogy az eledeleket érdemes váltogatni. Ez csak mítosz. Ha megtaláltuk a megfelelő összetételű, jól emészthető kaját, amit még a kutyánk is szeret, semmi szükség rá, hogy váltogassuk egy vagy akár két másikkal. Pont az a lényeg, hogy jók az arányok, minden van benne és mindenből annyi, amennyi kell. Nincs szükség rá, hogy ezt az egyensúlyt megbontsuk. Ha pedig ízlik a kedvencünknek, nagyon valószerűtlen, hogy ráunna.

Kutyatáp választás egyéb szempontjai

A felsorolt főbb szempontok mellett sok apróság is hozzájárulhat a kutyánk igényihez. Mint tudjuk, a sok kicsi, sokra megy. Egyik a kutyánk egészsége. Értelemszerűen, ha kedvencünk beteg, kisebb az étvágya, esetleg kímélő étrendre van szüksége, ugyanakkor amint felépül, több erőre és energiára, hogy visszaszerezze az erejét. Ha nem csak futó betegségről beszélünk, hanem állandó diétát kell betartanunk, ezeket a szempontokat értelemszerűen figyelembe kell vennünk a kutyatáp megvételénél. Fontos még a négylábú mérete. Egy tacskó nyilvánvalóan nem eszik ugyanannyit, mint egy kuvasz. Az sem mindegy, hogy kölyökkutyáról, vagy idősebb kedvencről van-e szó. A már szinte kifejlődött, de még fiatal állatok többet esznek a velük nagyjából egy méretű, de idősebb társaiknál. Léteznek manapság junior és senior tápok is, bátran kísérletezhetünk velük, ha más szempontjainknak megfelelnek. Figyelembe kell venni az életmódunkat is, illetve azt is, hogy hol. Egy aktív, kertben tartott állat étvágya nagyobb lesz, mint a lakásban tartott, ritkábban mozgó, inkább lustálkodó társának. Télen a hidegben szintén többet esznek, mint a nyári hőségben, ebben igencsak hasonlóak vagyunk.

A felelős kutyaeledel vásárlás tehát nem egyenlő azzal, hogy a legdrágábból minél többet adok a kutyámnak. Rá kell szánni némi időt az összetételek olvasgatására és kísérletezni, melyik jön be ezek közül leginkább a család kedvencének. Ha viszont megtaláltuk az „igazit”, onnantól igazán könnyű dolgunk van, mert fölösleges váltogatni és nyugodtan hozhatjuk a gazdaságos nagy kiszerelést is.

Mit adjunk a kutyának?