Pakisztán nem uncsi

Világ életemben vonzottak az olyan helyek, ahová más nem szívesen utazik. Legyen szó háborús övezetekről, távoli, aprócska kis szigetekről, ahol vademberek laknak vagy éppen átlagos, szinte már „unalmas” országok, viszont hatalmas természeti kincsekkel felszerelkezve és telis teli érdekesebbnél, érdekesebb emberekkel. Na Pakisztán pont ilyen, ahova most készülök menni egy országimázs műsor előkészületeire a forgató csoportunkkal.

Pakisztán a hétköznapi emberek szemével

Amióta a National Geographic-nél dolgozom – cirka 10 éve – mindig is a legbevállalósabb riporternek számítottam, aki előbb jelentkezik, mint gondolkozik, de a főnököm ezért szeret velem dolgozni, mert amint kiejtette Pakisztán nevét a száján, már felém se kellett nézzen, úgyis tudta, hogy azonnal jelentkeztem a feladatra. És természetesen így is volt.

Pakisztán Pakistan

Pakisztán mint turista desztináció

Pakisztán egy csodaszép ország, csak éppen sosem a jó oldaláról lehet a médiában hallani róla, hanem mindig valamilyen drogokkal vagy éppen robbantgatásokkal és terroristákkal összefüggésben emlegetik az országot. Ami természetesen részben igaz, csak éppen teljesen beárnyékolja az országnak azokat a részeit és lakosságát, amelyek mindezektől távol esnek és a hírek miatt nem élvezhetik a turisták látogatásait, amelyek révén egy kicsit fel lehetne lendíteni Pakisztán turisztikai bevételeit is és vonzóvá tenni őket a világ számára.

Természetesen nincsenek illúzióink, hogy erre vajmi kevés az esély a mostani kiélezett politikai csatározások idején, azonban nekünk most nem is ez a célunk a következő utazásunkkal, hogy ebbe beleavatkozzunk. Számunkra most elsősorban az a legfontosabb, hogy Pakisztán valódi arcát mutassuk be, úgy, hogy abba a lehető legkevesebb ferdítés és hazugság legyen, éppen ezért is kértünk fel olyan helyi illetőket, akiknek megvan az az ismeretsége, képessége és kapcsolatrendszere, hogy bevezessen minket a kultúra és történelem legmélyebb bugyraiba.

Ezek az emberek nagyon érdekesek, őket nem a pénz vagy pláne a hírekben való szereplés, hanem egyfajta önigazolás motiválja, amely révén úgy érzik, hogy Pakisztán valódi arcát tudják nekünk megmutatni, és ezáltal egy kicsit hozzájárulni ahhoz, hogy talán nagyon lassan, de a világ kulturáltabb felén élők is másképp láthassák az országukat. Ebben próbál az ötrészes sorozatunk segíteni, amely egy egyhetes út keretében fogja bemutatni azokat a természeti és turisztikailag vonzó helyeket, amelyek ítéletünk szerint vonzóvá tehetik az országot a külföldiek számára.

Pakisztán Pakistan

Ebben az anyagban nagyon sok munkánk fog feküdni, mert már az előkészítések során annyi mindenre kellett figyelnünk, hogy gyakorlatilag mire kiérünk már szinte csukott szemmel is el tudnánk igazodni az országban. Természetesen mint mindig ettől sosem szabad lazának és könnyelműnek lenünk, mert már az elmúlt évtized során nem egy esetben értek ennyire előkészített utak során is teljesen váratlan események, amelyekre okosan és spontán kellett reagálnunk.

Pakisztán valódi arca